“You have the right to remain silent”

Stavek, ki ga zagotovo vsi poznate. Najverjetneje iz ameriških kriminalk, ko policisti nemudoma po prijetju osumljenemu najprej povedo: “Pravico imate molčati.Anything you say can and will be used against you in a court of law. Karkoli boste rekli, lahko in bo uporabljeno proti vam na sodišču. You have the right to have an attorney present during questioning. Imate pravico do odvetnika, ki je lahko prisoten med zaslišanjem. If you cannot afford an attorney, one will be appointed for you. Če si ga ne morete privoščiti, vam ga bo priskrbela in plačala država.”

Ta privilegij izhaja iz petega amandmaja k Ustavi ZDA in tradicije anglosaškega prava, pravo veljavo pa je dobil, ko je ameriško vrhovno sodišče leta 1966 odločalo v primeru Miranda proti Arizoni.

Naj povzamemo: Dvaindvajsetletnega Ernesta Mirando so marca 1963 odpeljali na policijsko postajo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ugrabitve in posilstva osemnajstletnice. Policista sta ga odpeljala v sobo za zaslišanje. Miranda je dve uri pozneje podpisal pisno priznanje zločina. Na vrhu lista je bilo natipkano, da je Miranda priznanje podal prostovoljno, brez groženj ali obljub imunitete, s polnim poznavanjem svojih pravic, zavedajoč se, da se lahko vsaka izjava uporabi zoper njega. Policista sta kasneje na sodišču priznala, da osumljenemu nista povedala, da ima pravico do navzočnosti odvetnika.

Na sojenju pred poroto je bilo pisno priznanje, kljub odvetnikovemu nasprotovanju, dopuščeno kot dokazno gradivo. Miranda je bil spoznan za krivega ugrabitve in posilstva. Vrhovno sodišče ZDA je kasneje sodbo razveljavilo, saj je bilo jasno, da Ernesto Miranda ni bil na nikakršen način obveščen o tem, da ni dolžan ničesar izjaviti, o pravici do posvetovanja z odvetnikom in do njegove navzočnosti med zaslišanjem. Vsi dokazi pridobljeni v nasprotju s to doktrino, so odtlej v kazenskih postopkih izločeni.

Na ponovljenem sojenju je bil Miranda na podlagi drugih dokazov zopet obsojen. Potem, ko je bil po nekaj letih iz zapora pogojno izpuščen, so ga v barskem pretepu zabodli do smrti. Njegov morilec je bil ob aretaciji že poučen o »pravicah Miranda«. Po Ustavi Republike Slovenije in Zakonu o kazenskem postopku ima oseba, ki ji je pri nas v vzeta prostost, podobne pravice.

Potrebujete našo pomoč?

Pokličite nas na 01 23 13 900 ali nam pišite na info@pecanac-rakun.si

 

Pridete na kavo?

Obiščite nas na Dalmatinovi 2 v centru Ljubljane, po predhodni najavi.

01 23 13 900 Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana, Slovenija info@pecanac-rakun.si