Trnova pot do sporazumne razveze

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da sme vsak zakonec zahtevati razvezo zakonske zveze, če je ta iz kateregakoli vzroka nevzdržna. V praksi to pomeni, da je za razvezo dovolj, da se zanjo odloči eden od zakoncev. Do razveze zakonske zveze pride na podlagi tožbe ali sporazuma. Pri zakonskih parih, ki imajo mladoletne otroke, je gotovo najpomembnejša odločitev, kdo bo po razvezi skrbel za varstvo in vzgojo otrok, kako se bodo izvrševali stiki z drugim staršem in koliko bo znašala preživnina.

Če se želita zakonca razvezati sporazumno, morata soglasno sprejeti še nekaj pomembnih odločitev. Doseči morata sporazum o delitvi skupnega premoženja, o tem, kdo od njiju bo še naprej bival v morebitni skupni nepremičnini in o preživljanju zakonca, če ta nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen. Takšen sporazum morata predložiti v obliki izvršljivega notarskega zapisa.

Mnogi si predstavljajo, da je sporazumna razveza v vseh pogledih lažja izbira, kot postopek, ki se začne na podlagi tožbe. Pa ni res. Sporazumna razveza mnogokrat terja od obeh zakoncev več napora, potrpežljivosti in časa. Čustveni napori in stres, ki so stalni spremljevalci ločitvenih postopkov, gotovo otežujejo pipravljenost obeh zakoncev na mirne pogovore, a se je zanje vseeno vredno potruditi. Sklenjen sporazum pomeni soglasje o vseh ključnih vprašanjih, kar je vsekakor boljša popotnica za nadaljnje mirno življenje, kot pa sodba, izdana na podlagi tožbe.

Vsak zakonski par, ki se odloči za sporazumno razvezo, mora torej najprej soglašati o mnogih bistvenih vprašanjih, nato pri notarju skleniti sporazum in na sodišče vložiti predlog za sporazumno razvezo. Če imata mladoletne otroke, morata sodišče tudi prepričati, da je njun dogovor v skladu z njihovo koristjo. Pri tem je treba izpostaviti, da sodišče v zvezi s tem pridobi tudi mnenje centra za socialno delo in da vse bolj pogosto zelo natančno presoja, ali je višina preživnine primerno določena.

Potrebujete našo pomoč?

Pokličite nas na 01 23 13 900 ali nam pišite na info@pecanac-rakun.si

 

Pridete na kavo?

Obiščite nas na Dalmatinovi 2 v centru Ljubljane, po predhodni najavi.

01 23 13 900 Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana, Slovenija info@pecanac-rakun.si