Osebno vozilo na družbenem omrežju

Zagotovo je že vsakogar od nas kdaj razjezil kakšen prekrškar, ki je parkiral na prostoru za invalide, prehodu za pešce, na zelenici ali kaj podobnega. Tudi na družbenih omrežjih ste zagotovo že opazili fotografije ali video posnetke vozil, ki izvajajo tovrstne prekrške. Ste kdaj pomislili, da bi »svojega« prekrškarja tudi sami delili z javnostjo? Ali to sploh smemo?

Zakon o varstvu osebnih podatkov določa način preprečevanja neustavnih, nezakonitih in neupravičenih posegov v zasebnost in dostojanstvo posameznika pri obdelavi osebnih podatkov. Zakon prepoveduje objavo oziroma obdelavo osebnih podatkov brez privolitve posameznika, na katerega se ti nanašajo, kriterij za osebni podatek pa je infromacija, ki omogoča »prepoznavnost« oz. »določljivost« posameznika. Pri osebnih vozilih je mogoče lastnika določiti na podlagi registrske tablice, zato je objava avtomobila z registrsko tablico objava osebnega podatka, za katerega bi morali imeti podlago v zakonu ali pa dovoljenje posameznika.

V izogib potencialnim kršitvam določb Zakona o varstvu osebnih podatkov bi bilo zato smotrno pred objavo ali deljenjem fotografije/video posnetka iz njih izbrisati posameznike, osebna vozila oziroma registrske tablice ali jih vsaj tako zamegliti, da ne bodo določljivi oziroma prepoznavni. V nasprotnem primeru takšno dejanje predstavlja prekršek, za katerega je za posameznika predpisana globa v razponu od 200 do 830 eurov.

Potrebujete našo pomoč?

Pokličite nas na 01 23 13 900 ali nam pišite na info@pecanac-rakun.si

 

Pridete na kavo?

Obiščite nas na Dalmatinovi 2 v centru Ljubljane, po predhodni najavi.

01 23 13 900 Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana, Slovenija info@pecanac-rakun.si