Konkurenčno pravo

Pred nekaj meseci je Evropska komisija presodila, da naj bi Slovenija pred petimi leti z večmilijonsko dokapitalizacijo znani slovenski gospodarski družbi zagotovila boljše pogoje, kot jih je imela konkurenca. Takratno ravnanje naj bi predstavljalo nedovoljeno državno pomoč in zato bo morala družba ta sredstva državi vrniti. Postopek je z namenom preprečitve nedovoljenih državnih pomoči na skupnem trgu Evropske unije sprožilo konkurenčno podjetje.

Vsi se spomnimo tudi vračila stroškov preplačane električne energije. Slovenski elektrodistributerji so to morali storiti zaradi usklajene podražitve, saj so s tem preprečevali konkurenco v državi. Še en primer omejevanja konkurence se je zgodil pri gradnji in obnovi avtocest. Slovenska gradbena podjetja so z usklajenim delovanjem nezakonito omejevala konkurenco. Nad nelojalno konkurenco s strani turističnih kmetij se v zadnjem času pritožujejo gostinci. V kategorijo kršitev konkurenčnega prava pa gotovo sodi še zelo razvpit primer dopinga Lancea Armstronga.

Konkurenco, ki v latinskem jeziku pomeni tekmovanje, varuje pravo. V našem prostoru ni le zaželena, temveč skoraj zapovedana. V gospodarstvu, v športu, v politiki. O konkurenci lahko govorimo, kadar so vsem udeležencem zagotovljeni enaki pogoji , omogoča pa najboljšo možnost izbire.

Ustava Republike Slovenije v 74. členu določa, da so prepovedana dejanja nelojalne konkurence in dejanja, ki v nasprotju z zakonom omejujejo konkurenco. S konkurenčnim pravom se skuša preprečiti tako omejevanje konkurence kot tudi nelojalno konkurenco. Zato so poleg že navedenih primerov prepovedana tudi številna druga dejanja, ki omejujejo učinkovito konkurenco ali nasprotujejo dobrim poslovnim običajem ali omejujejo prosto nastopanje podjetij na trgu. S tem se želi zavarovati pošteno tekmovanje za vse udeležence. Paleta pravnih možnosti za varstvo konkurence je zelo široka.

Potrebujete našo pomoč?

Pokličite nas na 01 23 13 900 ali nam pišite na info@pecanac-rakun.si

 

Pridete na kavo?

Obiščite nas na Dalmatinovi 2 v centru Ljubljane, po predhodni najavi.

01 23 13 900 Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana, Slovenija info@pecanac-rakun.si