Kdaj k odvetniku

Prijazna gospa je šarmantnemu gospodu sivih las trdno stisnila roko in s široko odprtimi očmi dejala: »Hvala, gospod odvetnik. Res sem zadovoljna z vami. Super ste me zastopali na sodišču. Sedaj pa upam, da vas ne bom nikoli več rabila.« Ko je zapustila prostore odvetniške pisarne v Ljubljani, je bila vesela, da se je vse skupaj končno zaključilo.

Mnogi posamezniki in pravne osebe obiščejo odvetnika šele takrat, ko je res nujno. Mnogokrat (pre)pozno. Zaradi napetih odnosov oziroma poglobljenih nesporazumov med strankami, sporazumna rešitev včasih ni več mogoča. Zato odvetniki praktično nimamo manevrskega prostora. Takrat se vlagajo tožbe, ugovori in pritožbe. In postopki trajajo. In trajajo …

Znano je, da vsa uspešna podjetja in premožni posamezniki (so)delujejo z odvetniki. In to kljub temu, da so pri ravnanju z denarjem zelo premišljeni, storitve odvetnikov pa naj bi bile nerazumno drage. Zakaj torej najemajo odvetnika, še preden zagorijo rdeče luči? Ker je pravočasen vstop odvetnika v razmerje ali posel bistveno cenejši od njegovega kasnejšega zastopanja v dolgotrajnih sodnih postopkih.

Zakaj oziroma kdaj torej k odvetniku?

Pred nakupom nepremičnine, ki mnoge ovije s hipoteko za nekaj desetletij, je smiselno preveriti zemljiškoknjižno stanje nepremičnine in določila prodajne pogodbe. Takšna storitev je mnogo cenejša, kot morebitni spor z investitorjem oziroma prodajalcem. Tudi pri pogodbah o poslovnem sodelovanju lahko pravočasen nasvet odvetnika jasno določi medsebojne pravice in obveznosti in prepreči nesoglasja pri poslovanju. Včasih se na ta način posel lahko ustrezno zavaruje. Tudi s pravočasnimi in argumentiranimi pozivi ali zahtevki se nesoglasja lahko rešijo hitro in učinkovito. Če ni možnosti za pogajanja ali kompromis, je seveda edina rešitev umik ali sodišče.

Odvetniki poznamo zakonodajo in sodno prakso. Prav tako se dnevno srečujemo s številnimi zapleti iz vseh sfer življenja. Zadeve lahko rešujemo mirno ali preko sodišča. Izberemo pot, ki je za našo stranko najbolj primerna. Če še imamo možnost izbire.

Potrebujete našo pomoč?

Pokličite nas na 01 23 13 900 ali nam pišite na info@pecanac-rakun.si

 

Pridete na kavo?

Obiščite nas na Dalmatinovi 2 v centru Ljubljane, po predhodni najavi.

01 23 13 900 Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana, Slovenija info@pecanac-rakun.si