»Vse pravice pridržane« ali »Sam pipn, pa te butnem«

Sam pipn...

Pazite zdaj to: že v naslovu piše »Vse pravice pridržane«. In še odvetniki smo. Tako ste najbrž pričakovali nekaj podobnega kot: »Opozorilo: to je spletni portal odvetniške družbe Pečanac in Rakun, ki je avtorsko in vsebinsko zaščiten kot celota in po posameznih podstraneh. Vse informacije in podobe, vsebovane na teh spletnih straneh, so predmet avtorske zaščite in drugih oblik zaščite intelektualne lastnine, v mejah veljavnih predpisov. Prepovedano je kakršno koli prepisovanje, razmnoževanje ali drugačno razširjanje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene ali s pisnim soglasjem avtorja, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah. Vsak primerek reprodukcije mora obvezno vsebovati oznako »© 2009 – Pečanac in Rakun, odvetniška družba d.o.o.« Besedila in slikovnega gradiva ni dovoljeno kakorkoli hraniti v digitalnih arhivih, mrežnih diskih in podobno.«

Pri nas pa si vseh pravic ne bomo pridržali.
A zakaj ne? To se vendar spodobi za neko avtorsko delo?
Razlog je enostaven: avtorske pravice so itak avtorjeve že po naravi stvari, pa če si jih pridrži, ali pa ne.

Oseba namreč postane avtor, ko ustvari »individualno intelektualno stvaritev s področja književnosti, znanosti ali umetnosti, ki je na kakršenkoli način izražena.« In tako v trenutku, ko nekdo na tak način postane avtor, že uživa popolno pravno zaščito. In za to mu ni treba storiti prav ničesar več. Ni mu potrebno izpolnjevati formularjev, podpisovati pogodb, iti v goste k notarju, plačevati registracij avtorskega dela ali plačevati kakšnih pristojbin. Z nastankom avtorskega dela nastanejo tudi avtorske pravice. Če avtor svojih pravic ne prenese na drugo osebo s pisno pogodbo ali vsaj pisnim soglasjem, vse pravice ostanejo njegove. Tako ni nobene potrebe po kakršnemkoli aktivnem pridržanju avtorskih pravic. In ker stavek ‘Vse pravice pridržane’ ne nudi avtorju nobenega dodatnega pravnega varstva, enostavno ni potreben. Ker pa so kršitve avtorskih pravic že zelo udomačene, boste za varstvo le-teh najverjetneje več storili, če boste zapisali: »Sam pipn, pa te butnem.« Za zapis našega opozorila na vaših spletnih straneh imate naše soglasje.

Pravni pouk: Pogosta uporaba uvodnega opozorila in znanih ©-jev, so najverjetneje nepreveden in našemu pravnemu redu neprilagojen ameriški uvoz, saj je v ZDA za avtorskopravno zaščito avtorjevega dela nujno potrebna tudi registracija.

Kontakti

T: 01 23 13 900
F: 01 23 13 901
info@pecanac-rakun.si

E-novice

Naročite se na brezplačne e-novice odvetniške pisarne Pečanac in Rakun.

Naročilo na e-novice