E – Zapuščina

Digitalna zapuščina Razvijete vse slike, ki jih posnamete s svojim fotoaparatom ali jih hranite digitalno? Ste uporabnik družbenih omrežij in član kakšnega spletnega portala? Imate v svetovnem spletu kreirane številne uporabniške račune? Ste lastnik kripto valut? Verjetno ste vsaj na eno od teh vprašanj odgovorili pritrdilno.

V sodobnem svetu digitalne resničnosti, imamo vsi določen del svojega življenja in premoženja shranjen nekje nekje spletu. Osebni podatki, fotografije, video posnetki, virtualni denar. Ob hitrosti, s katero se razvijajo sodobne tehnologije in s tem naš način življenja, niti ne pomislimo, da bo tudi to nekoč del naše zapuščine oz. predmet dedovanja za naše potomce.

Zakonodaja tega področja še ne ureja. Zato je še toliko bolj potrebna naša proaktivnost, da teh vsebin po smrti ne bomo prepustili lastnikom družbenih omrežij ali borzam kripto valut. Priporočljivo je, da naredimo popis našega virtualnega življenja skupaj z uporabniškimi imeni in gesli, ki dedičem omogočajo dostop do naše digitalne zapuščine. Popis moramo hraniti na varnem in v oporoki navesti, kje se nahaja, skupaj z navodili, kdo in na kakšen način lahko z računi in drugimi digitalnimi vsebinami po naši smrti razpolaga. Škoda bi bilo, da naši bližnji s tem vsebinami ne bi mogli razpolagati oziroma bi bile te izgubljene ali celo zlorabljene. Seveda pa ostaja vprašanja, če si tega sploh želite;)

PRAVNI POUK: Tudi digitalni podatki so del naše zapuščine in predmet dedovanja. Če ne želite, da so po smrti vaši digitalni podatki izgubljeni v spletu ali celo zlorabljeni, poskrbite zanje na način, da bodo varni pred zlorabo za časa vašega življenja in po smrti dostopni tistim, ki jim zaupate.

Kontakti

T: 01 23 13 900
F: 01 23 13 901
info@pecanac-rakun.si

E-novice

Naročite se na brezplačne e-novice odvetniške pisarne Pečanac in Rakun.

Naročilo na e-novice